Geboorte Suze

Aan het einde van 2020 opende ik mijn mailbox en zag ik een mailtje van Annelien binnen komen. In die mail stond de vraag of ik nog beschikbaar was als geboortefotograaf in de maand april 2021.

Ik word altijd heel erg enthousiast van geboorte aanvragen en ben dus ook direct in mijn agenda wezen kijken. Yes! Nog 1 plekje vrij in de maand april en dus mailde ik Annelien terug met dit leuke nieuws en de vraag of ze het leuk vond om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Annelien en ik hebben elkaar wel eens gezien op de praktijk in Meppel toen ik zelf zwanger was, maar toch vind ik het altijd belangrijk om zo'n gesprek te plannen. Ook om kennis te maken met haar man, maar ook om te kijken wat de wensen zijn en ideeën rondom de bevalling.

Tijdens het gesprek neem ik altijd geboorte albums mee zodat je kan kijken hoe zoiets eruit ziet en vertel ik heel uitgebreid hoe ik te werk ga als je mij aanneemt als geboortefotograaf.

Annelien en Jeroen gingen akkoord en zo stond 11 april in mijn agenda als uitgerekende datum.


Vanaf 38 weken zwangerschap stond ik stand-by en kon het dus zijn dat ik overdag of 's nachts een belletje kreeg om die kant op te gaan. De uitgerekende datum naderde langzaam en toen ik mijn telefoon bekeek op 8 april zag ik dat ik om 07:00 uur een appje had gekregen van Annelien. 'De vliezen zijn vannacht gebroken dus ik verwacht je ergens vandaag te bellen!'.

*Stuiter de stuiter*. Ik was direct klaar wakker! Ik heb terug geappt met de vraag hoe snel de weeën achter elkaar kwamen. Zo kan ik vaak wel een beetje inschatten of ik echt al bijna moet gaan of dat het nog eventjes kan duren. 'Nu een beetje, om de 8-10 min' kreeg ik terug. Dit was om 07:30 uur.


Om 11:27 uur kreeg ik een appje van Jeroen. 'Even de status doorgeven. Zojuist een controle gehad en Annelien zit nu op 4cm'. Voor mij een teken om mijn kinderen naar mijn vader te brengen, zodat ik ook direct kon gaan als dat nodig was. Het scheelde dat Annelien op 5 minuten fietsen van mij afwoonde en ik er dus wel snel kon zijn als dat nodig was.

We hebben even contact gehad onderling en afgesproken dat ik er tussen 12:30 en 13:00 uur zou zijn.


Om 12:50 fietste ik de oprit op. Vol adrenaline en spanning. Gezonde spanning! Elke geboorte is weer zo speciaal om mee te maken en je weet natuurlijk nooit wat je aantreft binnen.

Ik stapte de zijkant van het huis binnen en riep naar boven dat ik er was. Jeroen kwam naar beneden en praatte mij eventjes bij. Ik heb mijn camera gepakt en samen zijn we naar boven gegaan waar Annelien net 10 minuutjes in het bevalbad zat. De kraamverzorgster was er al en ook de verloskundige zou zo weer komen.


Ik ben direct gaan fotograferen, want zag aan Annelien dat de weeën echt al wel serieus en sterk waren. Wat was ze die knap aan het opvangen in het bevalbad in een fijne rustige omgeving in hun slaapkamer. Samen met haar man Jeroen en collega verloskundige Brechje, zuchtte ze haar weeën weg en kreeg ze fijn support.

Om 13:15 uur werd het zo pittig en kreeg Annelien op een gegeven moment persweeën. Het was even zoeken voor haar hoe ze het beste in welke houding kon gaan persen, maar toen ze eenmaal in een fijne houding zat is daar om 13.27 uur lieve kleine Suze geboren. Een klein meisje met een enorme bos haar.

Suze liet direct van haar horen en werd dicht tegen mama aangelegd in het lekkere warme water van het bevalbad. Haar navelstreng lieten ze uitkloppen waarna Jeroen de navelstreng heeft doorgeknipt.


Annelien is na een tijdje uit bad gegaan zodat ze lekker op haar eigen bed afgedroogd kon worden en tot rust kon komen. Suze werd met behulp van de kraamverzorgster aan haar borst gelegd en na even een beetje zoeken begon Suze gulzig te drinken. Na een uurtje zijn de controles uitgevoerd waar Suze glansrijk doorheen kwam. Suze heeft haar geboorte wel heel mooi gepland, want om 15:00 uur konden haar broertjes en zusjes haar direct komen bekijken toen ze uit school kwamen. Vol trots stonden ze aan de rand van het bed hun kleine zusje te bewonderen.

Zo aandoenlijk om te zien en zo trots dat ze waren! Ook van deze momenten maakte ik foto's, omdat ik weet hoe bijzonder dat is om later terug te zien.

Toen alles helemaal tot rust was gekomen heb ik Annelien en Jeroen samen met hun lieve kleine baby gelaten. Ik heb afscheid genomen en beneden nog even met de verloskundige en kraamzorg nagepraat. Het is fijn met zo'n onwijs leuk team samen te werken! Eenmaal buiten stapte ik om 16:00 uur op mijn fiets en was ik met 5 minuten thuis. Wat een luxe.

Het allerbelangrijkste vind ik om de foto's direct in te laden op de computer zodat deze veilig gesteld staan, dus dat heb ik toen ook direct gedaan. Ik had afgesproken dat ik binnen 24 uur een kleine preview zou maken zodat ze alvast iets hadden om te bekijken en zo kon ik 's middags nog even bezig om wat foto's voor ze te bewerken.

Inmiddels hebben Annelien en Jeroen alle foto's ontvangen en mogen ze nog een mooi album gaan uitzoeken.


Jeroen & Annelien, onwijs bedankt voor jullie vertrouwen in mij als jullie geboortefotograaf!Mocht jij mij nou ook heel graag willen als geboortefotograaf of wat meer informatie willen ontvangen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik help jullie graag!

Let wel op, mijn agenda zit onwijs snel vol en voor elke maand neem ik maar 2 geboortes aan. Wees er dus op tijd bij!